BROWNIE COOKIES MED VALNØTTER

2022 første oppskrift fra Bordfolk. I år starter vi ikke med en sunn start, vi starter med noe som er så godt, så fyldig, så herlig. Denne oppskriften kan lagres, for den kommer du til å lage mange ganger!

200 g kokesjokolade

50 g smør

2 egg

135 g sukker

90 g hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

0,5 ts bakepulver

100 g valnøtter

maldonsalt

Sett smøret på smelting og grovhakk sjokoladen, når smøret er smeltet, trekk kjelen av plata og tilsett sjokoladen. La den smelte mens valnøtter grovhakkes.

Visp egg og sukker luftig, ha så i sjokoladeblandingen og la det komme godt sammen. Tilsett mel, bakepulver, vanilje og valnøtter og bland med en slikkepott til alt melet er godt inn i røra.

Settes til avkjøling i ca 30 min.

Sett ovnen på 175grader, kle to bakeplate med papir. Bruk to skjeer og fordel cookies på bakeplatene, husk de smelter ned så la det være rom mellom hver cookie.

Stek ett brett i gangen, i ca 15 min. Dryss over med maldonsalt mens de er varme.

 

HVITLØKSBRØD MED TOMATSAUS - JULESPESIAL

Normalt bruker vi å lage dette i en sirkel, men jeg ble, som alle kvinner og spesielt de som har passert 40, inspirert av Pinterest og ville presentere oppskriften i form av et juletre, siden vi i dag er to dager unna julaften. Snøen faller lett ned etter en periode med regn, perfekt i tid til jul.

Til denne oppskriften kan du putte i det du liker, man kan ha skinke, kjøtt, alt mulig slags krydder og masse ost, fantasien setter grensene. Perfekt å ha med på et spleiselag, trenger ikke spises varm.

1 hel hvitløk

550 g hvetemel

2 ts tørrgjør

1/2 ts salt

185 g hel melk

1 ss honning

2 egg

100 g + 2 ss smør

50 g parmesan

1 ss tørket salvie

1/2 ss chiliflakes

Forvarm ovnen til 200 grader, kutt toppen av hvitløkshodet slik at feddene er godt synlige. Ha over litt olje, salt og pepper, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 50min. La den avkjøles litt før feddene tas ut, og legges tilside for avkjøling.

For deigen blandes mel, gjær og salt i en bakebolle. Melka varmes opp til mellom 38-41 grader, og helles i melblandingen med romtempererte egg, to spiseskjeer romtemp smør og honningen. Bland i ca 5 min, tilsett mer mel om blandingen blir løs, deigen skal være fast og smidig. Dekk til deigen og la den stå til heving 30-60 min.

Hvitløken knuses med en gaffel og blandes med 100 g smør, salvie, chiliflakes, litt salt og pepper og settes til side mens deigen hever.

Del deigen i to og kjevle ut to trekanter som får plass på et stekebrett med bakepapir. De trenger ikke være perfekte i første omgang. Legg så den ene trekanten på brettet og smør utover 2/3 av hvitløkssmøret. Legg den andre over og skjær en fin trekant med en kniv eller en skarp deigskrape. Avskjæret kan brukes til små hvitløkssnurrer. Bre utover resten av hvitløkssmøret og skjær innsnitt i treet, strekk hver “gren” og snurr. (Se bildet under)

Dryss over halvparten av parmesan og stek i ovnen, 200 grader i ca 25 min, til du ser en gyllen fin farge.

Til sausen har jeg tatt utganspunktet i denne, men halvert oppskriften og lagt til 2 gode ss tomatpure.

Server med resten av parmesanosten og litt fersk basilikum.

 

BISCOTTI MED PISTASJENØTTER OG HVIT SJOKOLADE

De tørreste kjeksene, som smuler overalt, men allikevel noe av det beste jeg vet til jul. De er enkle å lage og kan inneholde alt av det du har liggende i skuffen. Du kan også dyppes i sjokolade for den som er ekstra glad i det, som meg… Veldig fine på benken i en glasskrukke, så lenge det varer.

250 g sukker

150 g smør

3 egg

90 g pistasjenøtter uten skall

100 g hvit sjokolade

80 g tørka tranebær

1 ts salt

2 ts bakepulver

1 ts vaniljeekstrakt

400 g hvetemel

Sett ovnen på 180 grader og kle en bakeplate med bakeark.

Bland sukker og romtemperert smør, tilsett ett og ett egg til alt er kommet godt sammen. Ha i mel, salt, bakepulver og vaniljeekstrakt. Grovhakk sjokoladen og ha den, sammen med tranebær og nøtter i bollen og la det komme godt sammen til en fin deig. Tilsett litt mer mel om den er veldig våt.

Fordel til to lange pølse og legg de på stekebrettet. De kommer til å utvide seg litt så ha god plass mellom, trykk pølsene litt ned for å få den kjente biscottiformen.

Stekes i 25 min. Ta de ut av ovnen og la de avkjøles i 5-10 min før du skjærer skiver på langs og legg de tilbake på bakeplate. Stek på en side i 7 min, snu og stek på andre siden i 7 min. La de avkjøles helt før de pakkes i lufttette esker.

 

PEKANBRØD

Internett er tydeligvis lei av bananbrød, så her kommer en annen variant. Kan ikke sammenlignes, det eneste de har likt er at de er bakt i en brødform… Denne har en sprø, god og spennende topping, og serverer du med litt Creme Fraiche, is eller krem er dette en herlig dessert både til hverdags og fest. Varm den litt i ovnen så den er lun.

230 g smør

200 g sukker

4 egg

1 ts vaniljeekstrakt

230 g mel

1 1/2 ts bakepulver

1 ts salt

60 g pekannøtter

120 g pekannøtter

2 ss smør

5 ss sukker

2 ss honning

klype salt

Sett ovnen på 170 grader og kle en brødform med bakepapir.

Rør sukker og smør til en luftig konsistens. Tilsett ett og ett egg, så vaniljeekstrakt og bland godt sammen.

Tilsett mel, bakepulver, salt og pekannøtter og bland slik at alt kommer sammen til en fin røre. Ikke for mye, da vil det utvikles for mye gluten og kaken vil ikke bli så luftig. Hell over i forma og lag toppingen slik:

Smelt smør på medium varme, tilsett nøtter, sukker, salt og honning og rør godt. Helles over kaken og settes til steking på nederste rille i 55-60 min. La den avkjøles litt i forma før den settes over på rist.

 

HAVREFLARN

Havreflarn har vært et fast inventar til jul gjennom oppveksten, men så vidt jeg husker laget vi det aldri selv, det var alltid Elbjørg, en kollega av mormor, som lagde store batcher og ga til mormor. Jeg lurte ofte på hvordan hun fikk til den buede formen… Nå har jeg satt i gang egen havreflarn produksjon, og det gir gode minner til barndommen.

75 g smør

2 dl havregryn

1 dl sukker

1/2 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

1 ss hvetemel

1 egg

Sett ovnen på 200grader.

Smelt smøret, bland havregryn, vaniljesukker, bakepulver og mel og tilsett det smeltede smøret. Bland godt. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn havregrynblandingen.

Kle en bakeplate med bakepapir og fordel ca 6 flarn pr plate, ca 2 ts rør pr flarn. Stek i ca 5-7 min til kantene blir mørke, men ikke brent. Avkjøles på f.eks en kjevle for å få formen til Elbjørg, eller avkjøl på flatt underlag.

Oppbevares i lufttett boks.

 

7-UP KAKE

Denne oppskriften har stått i boka mi i snart 2 år, og det er på tide å utforske. Bare navnet er jo spennende!

Denne kaka er bakt i en såkalt buntpan, usikker på hva det heter på norsk men de er enkle å få tak i. Den er ganske fuktig, anbefaler derfor å la den avkjøles helt før servering så vil fuktigheten sette seg. Kan minne litt om lemoncurd i smaken, og jeg syns den er nydelig med creme fraiche og pistasjnøtter.

200 g smør

0,5 dl rapsolje

300 g sukker

100 g brunsukker

4 egg

1 sitron

2,5 dl 7-up

375 g mel

1 ts salt

Sett stekovnen på 175 grader og smør en buntpan og ha litt mel i, som fordeles godt slik at kaken vil slippe taket etter endt steketid.

Rør sukker, brunsukker, olje og romtemperert smør sammen i en kjøkkenmaskin i 3-5 min. Tilsett ett og ett egg. La de blandes godt inn før det tilsettes ett nytt. Finriv skallet av en sitron og tilsett det pluss saften av halve sitronen, samt ca halvparten av brusen og halvparten av melet, bland godt før resten av både brus, mel og salt tilsettes.

Ha røra i kakeformen og stek i ca 1t og 15 min. Sjekk med en kakenål, avkjøl ca 10 min i forma og hvelv den ut på en rist og la den avkjøles helt før servering. Server med creme fraiche og hakkede pistasjnøtter.

 

MILLIONAIRS SHORTBREAD

Perfekt blanding av kjeksbunn, karamell og sjokolade. Minner om Twix, eller Raiders som det het da jeg var liten. Det er dekadent, fyldig og deilig. Oppbevares i kjøleskapet, om det blir nødvendig…

170 g smør

100 g sukker

200 g mel

1 ts salt

1 boks søt kondensert melk

60 g smør

2 ss lys sirup

1/2 ts salt

1/2 ts vaniljeekstrakt

300 g kokesjokolade

Sett ovnen på 170 grader.

Knøvle, brett ut og legg et bakeark i en form på størrelse med et A4 ark. Har du en større form vil steketiden av bunnen bli litt kortere, har du en mindre vil steketiden bli litt lengre.

Bunnen skal jobbes raskt sammen og smøret skal være kaldt. Er det en varm dag kan mel og smør også avkjøles, da vil du få det beste resultatet. Skjær smøret i terninger, tilsett mel, sukker og salt og bruk kalde hender til å gnu sammen til du får en sandaktig masse, alternativt kan en food prosessor hjelpe deg. Fordel i forma og press godt ned. Stekes i 30-35 min til lett gyllen farge. Preparer karamellen imens.

Bland kondensert melk med smør, sirup, vaniljeekstrakt og salt i en kasserolle. Sett varmen på litt over medium, og rør til konsistensen tykner og fargen dypner litt, ca 15-20 min. Hell den over den ferdigstekte bunnen og stek videre i 8-10 min.

Hakk opp sjokoladen og smelt den over vannbad, rør underveis og hell den smelta sjokoladen over karamellaget og sett til avkjøling minst 1 time. Dryss gjerne over litt maldonsalt.

Løft alt ut av forma ved hjelp av papiret som stikker opp på sidene og kutt i fine biter.

 

BLØTKAKE

Ingenting sier feiring som en bløtkake! Vi har nå hatt åpen Bordfolk-butikk i 6 måneder og det har vært ubeskrivelig fint. Hele veien. Har mange mange ord og følelser rundt det hele og det er bare så positivt og godt å kunne leve ut det man ønsker.

Takk til alle, ord blir små når man har så fine folk og kunder rundt seg, men jeg mener det, TAKK!

En bløtkake kan inneholde akkurat det du vil, det er det som er så perfekt. Her er en med appelsinmarmelade, men bruk hvilket syltetøy du vil, hvilke frukter og bær, nøtter eller sjokoladebiter du ønsker. Ha det gøy.

5 egg

150 g sukker

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

6 dl kremfløte

2 ss sukker

1 glass syltetøy

bær/frukt

nøtter

Sett ovnen på 160 grader og mel en springform på 24 cm.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, ca 6-8 minutter. Ha i mel og bakepulver og bland godt men forsiktig. Det vil legge seg lommer av mel og spesielt på bunnen så pass på at alt er blandet før røra helles over i forma og stekes i 40 min. Test med en kakenål. La den avkjøles i forma i ca 15 min så vil den trekke seg litt inn på sidene, men bruk en kniv før ringen åpnes så er du sikker på at ingenting henger igjen på sidene.

Del kaken i tre lag og la de avkjøles helt før fløten piskes til krem med sukkeret. Kremen må være godt pisket men ikke ta den for langt. Bland inn syltetøyet og fordel mellom lagene, dryss på nøtter om man vil, og pynt.

 

EARL GREY YOGHURT KAKE

Vi har vært gjennom banankake en periode nå, og folk er kanskje lei? Selv elsker jeg den, men er alltid på utkikk etter nye kaker. Denne, med oppskrift fra Molly Baz, er en ny favoritt! Nesten så jeg kan garantere at den ikke kommer til å bli tørr, garantere at den blir spist opp og kan garantere at både store og små liker den.

Har prøvd meg litt frem med mengde te, og man kan bytte ut Earl Grey mot annen smak, vurderer eple, kanel og rosin te til høsten, det vil nok gi en lun smak. Det kan se ut som mye te, og smaken i røra kan være ganske markant, men den vil tones ned ved steking så ikke være redd for å tilsette litt ekstra.

Vi er på tampen av påska 2021, og ute blåser det som om vi var i oktober. Godt å være inne, med kort, spill, god mat og quiz. Påsken i år ble hvertfall feiret på “landet” , der vi skal være i påska, men ikke kunne i 2020 pga korona og hytteforbud.

250g hvetemel

1 ts salt

1/2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ts vaniljesukker

2 egg

250 g sukker

250 g raps/solsikkeolje

250 g yoghurt naturell

6 poser earl grey te

1-2 ss demerarasukker

Sett ovnen på 175grader, smør og kle en brødform med bakepapir. (Forma kan være fra 20x11 cm, opp til 23x13cm)

Visp egg og sukker til det lysner og danner seg litt luftbobler, 2-3 min. Under visping, tilsett oljen i en stråle. Ha så i yoghurten og tepulveret. Tilsett mel, salt, bakepulver, natron og vaniljesukker. Bland godt.

Hell blandinga over I brødforma og dryss over demararasukkeret, perlesukker kan også brukes.

Stekes i ca 60min, sjekk med en kakenål, som skal komme ut ren. La den avkjøles i ca 15 min i forma, skjær stykker og server med Creme Fraiche og litt lemoncurd.