SITRONKAKE

Det er en hetebølge for tiden, noe vi midt i Norge ikke er så vant med. Bake vil jeg gjøre uansett vær og denne kaken passer like godt uansett sesong. Den er lett og frisk og fantastisk god!

Oppskriften er fra Mel og Tom Calvert, og den er publisert i Kinfolk Table boka. Tom lager ost og leverer til topp restauranter i England, mens Mel driver en salong. Et kreativt par som trives i andres selskap og som lager masse god mat sammen. Er ikke det inspirerende!? Nå skal det sies at mens jeg skriver dette, holder Herr Bordfolk på å lage middag til oss to. Barna er opptatt med sitt og vi stjeler til oss ett par timer i selskap med hverandre. Kveldssola sniker seg inn på kjøkkenbordet og vi er begge rødlette etter en dag i hagen og på stranda. En deilig sommerdag går mot en fin sommerkveld.

300 g usaltet smør

300 g sukker

4 sitroner

1/2 vaniljestang

6 egg

300 g hvetemel

2 ts bakepulver

1/2 ts natron

2 ss kokende vann

200 g sukker

180 ml fersk sitronjuice

Dette er en av de oppskriftene hvor alle ingredienser skal være romtempererte.

Sett ovnen på 170 grader. Ha bakepapir i en brødform, ca 23x13 cm.

Visp sammen smør, sukker og finrevet sitronskall i en kjøkkenmaskin, i ca 3-4 minutter. Ha i frø fra en halv vaniljestang og kjør i ytterligere ett minutt. Ha så i romtempererte egg, ett om gangen, la de blandes godt inn i røra før neste kommer i. Fold inn siktet hvetemel, bakepulver og natron forsiktig, ikke slå ut lufta kjøkkenmaskin har jobbet så godt for å få inn i røra. Bruk en slikkepott. Tilslutt, kok opp to spiseskjeer med vann og ha det i, vend forsiktig sammen og hell røra i formen.

Stekes i ca 60 minutter, sjekk med en kakenål. La kaken avkjøles i ca 10 min i forma.

Mens kaken steker og avkjøles, lages glaseringa. Klem ut så mye saft av sitronene som mulig, det skal bli ca 180ml fersk juice. Ha sukkeret og juicen i en liten kasserolle, la det småkoke under omrøring i ca 5 min, til sukkeret er løst opp. Ikke la det stå alene, følg med. La det avkjøles.

Ta kaken ut av forma og sett den på en rist med bakepapir under. Bruk en grillpinne eller strikkepinne og stikk hull, ikke hele veien gjennom, men over hele kaken. Hell over glaseringen og la det avkjøle seg i minst en time.