JULEKJEKS MED ROSMARIN OG SITRON

Det er mye god mat i jula, mye tungt, søtt og fett, og det er deilig det! Men det kan være godt med et avbrekk, og disse passer så perfekte sammen en søt og rik julete, eller som en liten kontrast til både delfiakake og risboller. Litt syrlig, men fremdeles med smaken av jul i rosmarin. Ta frem favoritt utstikkerne dine, disse holder formen sin når de stekes.

110g smør

100g sukker

225g mel

1 egg

1 ts vaniljeekstrakt

3-4 ss hakket fersk rosmarin

1 sitron

1/2 ts salt

Sett ovnen på 180grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Krem sammen smør og sukker i 5-7 min. Finriv skallet på sitronen og grovhakk rosmarinen. Tilsett egget og bland godt.

Bland i mel, vaniljeekstrakt, rosmarin, sitron og salt gradvis til det kommer sammen til en deig.

Dryss mel på bakebordet og kjevle ut til ca 0,5cm tykkelse. Stikk ut kjekser og legg de på bakeplate. Samle deigen som blir tilovers og stikk ut flere.

Stekes i 10-12 min til gylne.

 

BAKT BRIE MED HEIT HONNING

Tankene går mot kosemat, julemat og ei fin tid. Det er noen retter som bare følger med i november og desember, som bakt brie. Det finnes så mange varianter, men jeg er veldig glad i denne. Server med eplebiter, godt brød og saltstenger.

1 brie

5ss honning

1 ts sriracha

1/2 ts chili flakes

klype maldonsalt

fersk timian

neve valnøtter

brød

1 eple

Sett ovnen på 200grader. Bland honning, chili flakes, sriracha og maldonsalt i en liten skål. Bruk gjerne en ildfast form til osten, men den kan også legges på bakepapir. Rut opp osten, ha over halvparten av honning blandingen og stek i ovnen i 15-20min.

Når osten er ferdig, ha over resten av honningen, valnøtter og fersk timian og server med eplebåter og brød. Litt saltstenger er også godt til.

 

PAI MED SPINAT, FETAOST OG PURRELØK

Vi skriver september og det kjennes. Våknet opp til 5 grader i morges. Personlig syns jeg det er godt og jeg er veldig glad i den tida som kommer fremover nå. Vinter er jeg ikke så glad i, våren kunne godt ha kommet 1.januar for min del. Men den tid den sorg, så nå er det bare å finne frem måltidene som tar tid å spise, kosemat, pledd, tente lys og mørke kvelder. Denne paien er høstmat for meg, selv om det står seg godt året rundt, er det kanskje noe med kombinasjonen av deig og kremete fyll som gir en ekstra varme? Uansett er dette en nydelig oppskrift, som jeg håper du kommer til å lage mange ganger!

165 g hvetemel

100 g smør

1/2 ts salt

0,5dl vann

200g fersk spinat

1 purreløk

200g fetaost

2 hvitløksfedd

5 egg

3dl fløte

1/2 ts malt muskat

Start med deigen, den skal hvile i kjøleskapet etter den er laget, minst 30min, max 4-5 dager.

Bruk gjerne en foodprosessor, men den kan også lages for hånd. Kjør smør, mel og salt i foodprossesoren, tilsett vann og kna til en god og smidig deig. Trykk den flat og rund, da avkjøler den seg raskere og er enklere å kjevle ut til bruk. Pakk i plast og legg i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 200grader. Kjevle ut deigen og kle en paiform. Prikk bunnen med gaffel, dekk med bakepapir og fyll med tørr ris eller bakekuler om du har det. Forstek skallet i 15 min, fjern bakepapiret og risen/kulene, senk temperaturen til 165 og stek i 10 min mens fylles forberedes.

Vask og grovkutt spinaten, skjær ringer av purreløken og finhakk hvitløk. Visp sammen egg og fløte, smuldre fetaosten i samme bolle og tilsett resten av ingrediensene.

Hell over i paiskallet og stek på nederste rille i 35-45min.

Serveres lun, la den avkjøles litt for å sette seg skikkelig før det skjæres i paien.

 

POLENTASTICKS MED FETAKREM

På stranda i sommer hadde jeg en bunke magasiner, og i ett av disse kom jeg over denne oppskriften. Sprø utenpå, myke inni, med en fetakrem som trumfer det meste. Minner meg veldig om en rett jeg spiste i England en gang, på en Jamie Oliver restaurant. Da var polentaen brutt opp i biter, som kan minne litt om nuggets. Det kan også gjøres med disse, men da er steketiden litt lengre.

Polentaen kan lages kvelden i forveien eller samme dag, men trenger minst ett par timer i kjøleskapet for å sette seg.

Kan lages i airfryer eller friteres i olje.

6 dl vann

150g polenta

neve fersk salvie eller 1 ss tørket salvie

salt og pepper

150g fetaost

1 dl gresk yoghurt

1 hvitløksfedd

3-4 ss olivenolje

frityrolje om ikke det brukes airfryer

Kok opp vann i en kjele, ta kjelen av plata og dryss i polenta. Visp sammen godt for å unngå klumper. Skru ned plata og kok under omrøring i ca 5 min, til mye av fuktigheten er gått ut av polentaen. Tilsett litt salt og pepper etter smak og kuttet salvie.

Gjør klar et brett med bakepapir, smøres lett med litt olivenolje, hell utover polentaen og klapp den flat til den tykkelsen du fortrekker at sticksene skal ha, bruk en slikkepott med litt olivenolje så er det enkelt. Avkjøl i kjøleskapet ett par timer.

I mellomtiden kan polentakremen gjøres klar. Her er det best å bruke foodprosessor. Kjør hvitløkfeddet først slik at det blir finhakket. Smuldre i fetaost og tilsett yoghurt og olje, og kjør til en fin og god krem. Smak gjerne til med litt pepper.

Etter avkjøling kuttes polentasticks i passende biter og frityrstekes til gyldne eller smøres med olivenolje og stekes i airfryer ved 180grader i 20 min. Kan godt bygge i høyden, jeg pleier å snu de etter 10 min.

Dryss over litt salt og server.

 

COTTAGE CHEESE DIPP

Det er ingen hemmelighet at jeg elsker småretter, kosemat og enkle oppskrifter, som kan tilpasses årstid og etter hva jeg har lyst på. Dette er en sånn rett. Like godt til et mer formelt middagsselskap, som til et glass vin alene, til snack til stranda. Hvor som helst, når som helst.

400 g cottage cheese

2 ss honning

1 ts crispy chilli olje

3-4 ss olivenolje

neve pistasjenøtter

Ha alle ingredienser utenom pistasjenøttene i en blender og kjør til det blir en fløyelsmyk og fin dipp.

Grovhakk pinjekjerner og dryss over, server med melbatoast, crostini eller annen brødtype.

 

GREEN GODDESS SALAT

Det nærer seg slutten av sommerferien og sommeren. Vi har spist mye nytt, til nye tider, reist, vært oppblåst, vært for mett, for sulten, hangry og alt imellom. Sommer er ofte litt stress, litt småkrangling, noen er tørste mens andre svetter osv osv. Vi kjenner oss alle igjen tenker jeg. Denne salaten har vært et godt avbrekk mellom pizza on the go, en kjapp fries, baguetter og sandwicher og pasta. All god mat som er enkel å bestille men som alle gir litt større mage og litt ubehag når man skal være turist rundt omkring. Å ha denne i reiseveska er faktisk gull, og egentlig noe jeg burde delt mye tidligere i sommer. Viral på TikTok og det er mange varianter, her er min. Ser mange spiser den med tortillachips, som en guac på en måte, jeg foretrekker dagsgammel focaccia som er ristet i brødristeren, men ta det som passer deg best! Som alltid.

Oppskrifter her er veldig sånn ca ditt og datt, for her tar du det du liker, det du har og det du har lyst på. Thank me later, denne er god!

Kinakål eller annet salathode

neve frisk gressløk

3 vårløk

1 agurk

1 fennikel

neve cashewnøtter

neve valnøtter

ca 80g parmesan

7-8ss olivenolje

2-3ss eplecidereddik

4 ss sitronsaft

neve frisk basilikum

1 avokado

2 hvitløksbåter

1 sjalottløk

1 dl vann

salt og pepper

Grønnsakene i første bolk av ingredienser finkuttes og has i en bolle.

Alle ingrediensene i andre bolk puttes i en blender eller food prosessor og kjøres sammen.

Bland alt sammen, server med noe sprøtt, tortillachips eller brød.

 

CROQUETTER MED SERRANOSKINKE

Sprø utenpå og myk og smakfull inni. Det er mat jeg liker! Disse er gode til en liten rett med et godt glass vin, litt oliven og en god aioli, fin til sene sommerkvelder såvel som kalde høst og vinterkvelden, en god rett med andre ord. Inspirert av croquetter jeg spiste på en snodig karaokebar i Spania.

5 dl h-melk

165g mel

120g smør

150g serranoskinke

3 stk sjalottløk

1 fedd hvitløk

håndfull fersk timian

panko

egg

mel

solsikkeolje

Stek serranoskinkene i panna så de blir litt sprø, og la de hvile på et ark kjøkkenpapir, da blir de mer sprø. Bruk samme panne, med det gode fettet fra skinka, og stek finhakket løk og hvitløk ett par minutter, ha i fersk timian. Ha i smøret og la det smelte, tilsett mel og visp sammen. Ha i melk, trekk panna av plata og visp sammen til en hvit saus. Ha den litt tilbake på panna ved behov, det skal bli en tykk masse. Ha i litt salt og pepper. Kutt opp skinken og bland det inn. Ha det over i en bolle og avkjøl i kjøleskapet i ca en times tid.

Sett opp en paneringsstasjon. En skal med panko, en med mel og en med sammenvispet egg. Form ca en spiseskje med innholdet til en sylinder, ha litt vann på hendene så det ikke blir så klissete, men det kommer til å bli det uansett. Vend den i mel, så egg og tilslutt i panko. Form den pent igjen og legg den tilside, mens all røra blir laget til croquetter. Friteres så i solsikke olje, la de renne av seg på litt papir, dryss over litt maldonsalt og litt fersk timian eller salvie før servering.

 

OPP NED TERTE

TikTok mat og mattrender, det er litt av et tema. Det er mye jeg ser og lagrer, men aldri gjør mer utav, men denne opp ned terten er så enkel at man trenger ikke tenke engang, og den er så enkelt å tilpasse egne smaker, bruke opp rester fra kjøleskapet og lage søtt og savory på en gang. Varier med hva som helst, steketiden er steketiden uansett. Morsomt å la flere komme med sine egne personlige tvister, og kanskje finner man en smak man ikke trodde man likte plutselig?

Første gang jeg lagde denne, fikk jeg hjelp av en niese. Hun er en aspirerende baker, og snakk om å ha intuisjon når det kommer til mat! Spår en spennende fremtid for henne, på hvilket som helst kjøkken.

Butterdeigsplater

Egg

Banan

Nutella

Honning

Pære

Brie

Balsamicoeddik

Olivenolje

Løk

Timian

Melis

Avhengig av hvor mye man vil lage, har jeg ikke oppgitt mengder i oppskriften. En butterdeigsplate kjevles litt ut og deles i to, så regnestykket er en plate for to terter. For banan terter, kutt banan i skiver og legg på bakeplate med bakeark på. Smør litt Nutella over og legg over butterdeig. For pære og brie, ha litt honning på bakearket, legg over skivet pære og et stykke brie over pæra, og butterdeig over der. For løk, ha litt balsamicoeddik og olivenolje på bakearket, litt fersk timian og skivet løk.

Trykk ned kantene på butterdeigen med en gaffel. Pisk et egg lett sammen og pensle over deigen.

Forvarm ovnen til 200grader, stekes i ca 20 min, til nydelig gylden.

Server med litt melis for det søte, og mer timian for de andre.

 

STRAWBERRY SHORTCAKE

Vanskelig å finne et godt norsk ord på denne desserten.

En dessert som er rask å lage, om man plutselig får lyst på noe godt, og en strålende måte å bruke de utrolig gode norske jordbærene vi får tak i nå. Mat i sesong, det er andre smaker og en helt annen opplevelse. Ideen til å dele denne oppskriften fikk jeg i en konfirmasjon tidligere i år, til niesen min som er bakeglad, og utrolig flink. Vi ble delt opp i lag og fikk blant annet en oppgave hvor vi skulle lage en 60sek video til konfirmanten. Mitt lag valgte at alle si en dessert vi ville lage med henne, og en av lagkameratene mine, en engelskmann, sa strawberry shortcake. Siden da har jeg gledet meg ekstra til norske jordbær, og endelig kan jeg dele denne! Ingen levetid, nesten ingen avkjølingstid og en god sommerdessert som “alle” liker.

275g mel

80g sukker

1 ss bakepulver

1/2 ts salt

1 ts vaniljesukker

125g usaltet smør

1 1/2dl melk

300-350g jordbær

45g sukker

1 ts sitronsaft

2-3 dl kremfløte

2 ss melis

Start med å sjekke at smøret er kaldt, skjær det i terninger og sett det tilbake i kjøleskapet. Sett ovnen på 220grader. Bland sammen mel, sukker, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Tilsett så smøret og bruk enten hendene eller en metall deigskraper til å smuldre sammen slik at det blir en sandaktig konsistens. Man kan bruke kjøkkenmaskin med kniver, da kan det være greit å sette knivene i kjøleskapet først slik at ikke varmen smelter smøret. Tilsett så melken og få deigen sammen.

Ha deigen over på et godt melet underlag, klapp den ut, eller bruk kjevle, det enkleste er å bruke hendene etter min erfaring, til ca 1/2 cm høyde og stikk ut rundinger, med rund utstikker eller et glass. Legg deigsirklene på et bakepapirkledd stekebrett. Samle deigen og stikk ut til du ikke har mer deig igjen, Ikke elt den, bare samle sammen. Hele prosessen minner veldig om scones baking.

Stekes i ovnen i ca 12-15 min, til de bli lett gylne. Mens de stekes, kuttes jordbær i biter og blandes med sukker og sitronsaft, så får de stå og marinere og bli enda bedre.

Når shortcakesene er avkjølt, deles de i to og fylles med pisket krem og jordbær og serves.