ESTRAGONMAJONES

En god majones kan ofte være avgjørende i en rett. En smakfull dip til brød eller chips, det er ofte høydepunktet som løfter hele måltidet! Jeg liker det meste, derfor kan jeg ofte se på de små ting når jeg skal bestille noe på restaurant, og om det følger med en god dipp/majones, da er det enkelt. Denne estragonmajonesen passer så godt til brød, chips, på sandwich, til hvit fisk og ved å tynne den ut er den virkelig helt perfekt som salatdressing. Kremet og helt nydelig. Holder seg minst en ukes tid i kjøleskap.

2 bløtkokte egg

30g fersk estragon

60g spinat

1 ss dijonsennep

klype salt

1 ss sitronsaft

2,5-3 dl nøytral olje

Kok eggene og separer plommen fra det hvite. Det er kun plommene du trenger. Ta gjerne av det meste av blader på estragonstilkene, men det er ikke veldig nødvendig om du lager majonesen i blender. Kjør eggeplommer, salt, estragon, spinat, sennep og sitronjuice sammen i en blender, og tilsett gradvis oljen. Ett par dråper først, så i tynn stråle. Om du pisker for hånd, legg et fuktig klede som et rede under bollen for stabilitet. Avhengig av hvor tykk du vil ha majonesen, kan du tilsette litt vann for å tynne den ut.

 

KIKERTER OG URTEYOUGHURT I PITA

Takket være Aicha Bouhlou har denne retten vært hyppig på bordet hos oss i sommer. I varmt vær er det ikke alltid matlysten er på topp, men noe må man ha og denne metter godt pga proteinene i kikertene. Den er frisk pga yoghurtdippen, morsom å spise pga pitabrødet og ikke minst rask å lage! Eksperimenter med krydder, etter hvor sterkt du liker det, yoghurten demper det værste.

Norsk husmannskost er ikke akkurat sommermat, så det er lurt å finne litt inspirasjon fra kjøkken som er vant med varme dager. Jeg er litt usikker på om denne kom fra Bouhlous bok “Mest grønt” eller “Aichas kjøkken” begge er uansett gode bøker. Her er min variant av hennes rett.

350g gresk yoghurt

en neve fersk dill

en neve fersk mynte

1 vårløk

1 rødløk

1 hvitløksfedd

1 ts malt spisskummen

1/2 ts chiliflak

2 ts karri

ca 600g kikerter i væske

4 pitabrød

Lag pitabrød etter anvisning på pakken. Få en god farge på de, ofte steker jeg de litt lengre enn hva pakken sier…

Start med yoghurtdippen så den får godgjøre seg. Finhakk urter, hvitløkfeddet og rødløken. Snitt opp vårløken og bland alt i en bolle sammen yoghurt, en klype salt og ett par spiseskjeer olivenolje

Renn av vannet (aqua faba) fra kikertene. Varm opp ett par ss olje i en stekepanne og tilsett krydderet, la det frese litt mens du rører i de, de skal bare kicke i gang med de gode smakene sine, så pass på at de ikke blir brent. Det tar max 20 sek, følg med varmen. Tilsett kikerter og en klype salt og la alt steke i ca 5 min.

Fyll pitabrødene lagvis med urteyoghurt og kikerter.

 

KALDHEVET FOCCACCIA

OK, 2023. Du har vært annerledes og du har vært merkelig. Nå skriver vi juni, og jeg har lært mye, grått mye, men også ledd mye og vokst. Hva resten av året vil go vet jeg ikke enda, men alt er mulig, er det ikke sånn? Heldigvis har jeg startet med journaling, noe jeg kan anbefale alle, uansett hvor du er i livet. Avslutt alltid med tre ting du er glad for. Dette er den første oppskriften i 2023, og vi er allerede 6 måneder inn i året. Det sier vel sitt og hvordan tingenes tilstand har vært. Takk for at du er her og fortsatt følger Bordfolk, det skal du vite betyr så mye.

Noe jeg aldri får nok av, er brød, godt brød. Og brød som deles, rives i og går til alt er det beste jeg vet. Jeg har en annen focaccia oppskrift også, men denne bruker mye mindre gjær, og pga heving over natten utvikler smaken seg til noe helt eget, og for ikke å snakke om luftigheten, den mangler sidestykke.

Enjoy!

500g mel

460g lunket vann

1 ts honning

2 ts salt

2 ss olivenolje

1/2 ts gjær

Bland mel, salt og gjær i en bakebolle, tilsett honning, olje og vann. Rør lett sammen, til alt melet er i deigen, ikke tenk på at det er melklumper, alt ordner seg over natta.

La deigen hvile i 10 min, dypp ei hånd i et glass vann og brett deigen over seg selv fra bunnen i bollen, roter på bollen slik at alle sider blir brettet over seg selv. La deigen stå i 10 min og gjenta prosessen. Hell over ca 1 ss olivenolje, dekk med plast og sett i kjøleskapet over natten.

Ha ca 2 ss olivenolje i en ovnsform, ca 40x30cm, ha deigen i, trykk den utover med fingrene slik at den fyller forma, og la den hvile i romtemperatur i 2 timer. Hell over 1 ss olje, bruk fingrene til å lage de karakteristiske hullene i brødet, dette er ren terapi. Dryss over en god klype maldonsalt. Tilsett hva du vil ellers, tomater, oliven, rosmarin etc

Forvarm ovnen til 220grader, stek på nederste rille i 20-23 min, til nydelig gylden.