OVNSTEKT ASPARGES MED RICOTTA OG PARMESAN

En lett og enkel sommerrett, enten til lunsj eller som en siderett til grillfesten. Dette lager seg selv mens grillen er i gang.

ca 300 g asparges

125 g ricotta

40 g parmesan

olivenolje

salt og pepper

Forvarm ovnen til 210 grader.

Legg aspargesen på en stekeplate med bakepapir, ha over litt olivenolje, salt og pepper og sett det i ovnen i ca 12 min.

Ha over noen klatter ricotta og høvle over parmesan. Server med god olivenolje og smak til med salt og pepper.

 

PASTA POMODORO

Jeg er alltid klar for en skål med pasta, og denne oppskriften er en av mine klare favoritter! Sausen kan fint brukes til både pizza og lasagne, og til hvilken som helst type pasta.

Om du ikke har en food prosessor eller stavmixer for å blende sammen kan en tresleiv knuse tomatene. Det gir den samme gode smaken.

ca 700g cherrytomater

2 fedd hvitløk

olivenolje

en god håndfull fersk basilikum

ca 50-60g parmesan

salt og pepper

pasta man liker, nok til 4 personer

Bruk en stekepanne med litt høye kanter. Varm opp ca en spiseskje olje i panna, knus hvitløken med flatsiden av en kniv og stek til den får litt fargen, ett par minutter. Tilsett tomatene, delt i to og stek i 5-10 minutter, til tomatene er myke. Tilsett basilikum. Bruk en stavmixer, foodprosessor eller baksiden av ei treleiv og mos tomatene. Kok pasta og ha tomatsausen og den kokte pastaen i stekepanna og la alt komme sammen.

Smak til med salt og pepper, server med revet parmesan og en god olivenolje.

 

GALETTE MED CHEVRE OG PÆRE

Småretter er den beste måten å spise mat på, den absolutt beste matopplevelsen for min del. Kanskje fordi jeg hater å velge rett på restaurant, havner alt for ofte tilbake på det jeg har smakt før, men blir så frista til å smake alt, og helst på en gang. Med flere småretter kan man ta litt av hvert. Galette kan fylles med så mye og pære og chevre er en suveren kombinasjon.

125 g smør

250 g hvetemel

1 dl kaldt vann

3 pærer

100-150 g chevre

1 dl valnøtter

frisk timian

3-4 ss honning

1 egg

Sett ovnen på 200 grader og kle en bakeplate med et bakeark.

Bruk en foodprosessor og kjør mel og kaldt smør til sandlignende konsistens. Tilsett vann og kjør litt til så det samles. Klem deigen litt sammen og pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens resten av ingrediensene preppes.

Skyll pærene og skjær de i skiver, men unngå å ha med kjernen. Skjær eller smuldre opp chevre, grovhakk nøtter.

Kjevle deigen ut til en runding slik at den vil passe på bakearket. Legg den over på arket og fordel utover pæreblandingen. Brett inn kantene litt og pisk et egg med en liten klype salt i, pensle kantene.

Stek i 45 min på 200 grader og ha over honning og litt frisk timian før servering.

 

ARME RIDDERE MED PARMESAN

Helg og tid til en god frokost sammen, selv om i vårt tilfellet så vil frokost ofte skli over til lunsj. Vi står opp til forskjellige tider… Og jeg står som regel opp sist.

4 egg

1 dl h-melk

1/2 ts salt

klype kajennepepper

6 skiver brød

1 dl fløte

50-70 g parmesan

1/2 ts tabasco

1 hvitløksfedd

fersk gressløk

creme fraiche

Servere gjerne med baconjam, oppskriften finner du her.

Sett ovnen på 60 grader slik at de ridderne som er ferdige kan vente der inne til alle er klare for servering samtidig.

Visp sammen egg, melk og fløte, riv ost og bland det i melkemixen sammen med salt, godt med nykvernet pepper, kajennepepper etter ønske, Tabasco og finkuttet hvitløk.

Hell det over i en form som har plass til ett par skiver og la hver side trekke til seg blandingen i ca 1-2 min pr side.

Stekes i en blanding av olje og smør, ca to-tre min på hver side, legg de på et stekebrett for å holde varmen i ovnen.

Serveres med mer revet parmesan, hakket gressløk, creme fraiche og baconjam.

 

ANSJOS OG KIKERT CROSTINI

Varme dager i Trondheim, kombinert med stengte restauranter, museer osv, det er en rar start på juni. Vi skriver 2021 og verden er like langt unna som vi har kjent den siden mars 2020. Men vi er vel alle så lei korona, la oss heller fokusere på de heteste dagene vi har hatt på lenge! Når det er så varmt at vi ikke har kjent på våren, men plutselig ble det sommer. Solbrente neser og sandaler, det er dette vi venter hele vinteren på. Det er tid for småretter og kvelder med en evigvarende solnedgang. Nå skal vi kose oss.

Crostini er perfekt å servere, det kan gjøres klart litt i forveien og settes sammen når man er klare, det er perfekt til lunsj og kan lett kombineres med et protein for en middag. Oppskriften er fra boka Polpo, og jeg lengter etter å reise til Italia. Jeg har aldri vært der, men i hele vinter har det vært italienske vibber i så mye, til og med vinneren i Eurovision var italiensk. Gleder meg til verden blir større igjen, inntil da får vi kose oss med inspirasjon, musikk og de rundt oss.

1 boks kikerter

ca 10 stk ansjosfileter

1/2 sitron

håndfull flat persille

1 ss tahini

1 hvitløksbåt

ca 4 ss olivenolje

1/2 - 1 baguette

salt og pepper

Sett ovnen på 150 grader og skjær skråskiver av baguetten. Ha litt olivenolje på begge sider av skivene og stek i ovnen i ca 10-15 min.

I en foodprosessor blandes kikerter, (ikke væska fra boksen) ansjos, tahini, hvitløksbåten, saften av en halv sitron, , persille, olje, salt og pepper. Tilsett litt av væska fra ansjosen og/eller kikertene om det blir for tørt. Alternativt litt vann eller mer sitron om man liker det. Smak til med pepper, det er nok salt pga ansjosen.

Har man ikke foodprosessor kan alt finhakkes, det vil ta litt tid men da aksepterer man bare litt mer ujevne biter, og det er rustikk og fint det.

Smøres utover brødet og topp med litt olivenolje. Dryss på litt chiliflakes for spice.

 

KREMEDE HVITE BØNNER

Har ofte noen bokser med bønner og kikerter liggende i skuffene og dette er en perfekt rett å få brukt de i. En rett som er deilig å ta med seg i sofaen med et glass vin eller som en lun lunsj en regnværsdag. Juster chiliflakes ettersom hvor hot man liker det.

1 hel hvitløk

2,5 dl h-melk

ca 200 g kikerter

ca 200 g cannelonibønner

4 skiver godt brød

parmesan

salt og pepper

chiliflakes

smør

timian eller salvie

Fjern mest mulig av det løse skallet på hvitløken, men behold den hel. Smelt ca 1 ss smør i en stekepanne , del hvitløken i to og legg delene i panna med kuttsiden ned. Stekes ett par minutter til det er en gyllen fin skorpe.

Tilsett melk, kikerter med vannet og canneloni uten vann, salt og pepper. Når det koker opp, skru ned varmen og la det ligge og boble i ca 15 min. Rør av og til så det ikke brenner seg.

Ta ut hvitløken og pill ut feddene med en gaffel, mos de og ha de tilbake i panna. Serveres på rista brød, med revet parmesan, litt chiliflakes og gjerne fersk timian.

 

PATATAS BRAVAS MED AIOLI

Patatas bravas er en perfekt delerett og er like god kald som lun. Godt med litt ekstra spice siden aiolien vil hjelpe til å dempe litt.

Nesten så man kan drømme om at man er ute på tur når man spiser dette, det trenger vi nå som vi har alle vært hjemme så lenge, og er ganske sultne på å reise og oppleve noe annet.

1 kg poteter

1 løk

2 hvitløksfedd

1 ts chiliflakes

1 ss tomatpurè

2 ts røkt paprika

4 tomater

olivenolje

0,5 dl vann

2 eggeplommer

1 ts dijonsennep

2 hvitløksfedd

2 dl solsikkeolje

1/2 sitron

salt og pepper

Forvarm ovnen til 180 grader. Bruker du små poteter med tynt skall kan de bare vaskes, ellers skrell og del i mindre biter. Vend de i olivenolje og salt og pepper. Stekes i 25-30 minutter, avhengig av størrelse, sjekk med enn kniv underveis.

For å lage sausen, hakk løk, hvitløk og tomat, start med å steke løken i godt med olivenolje, ca 1 dl og tilsett tomater, hvitløk og la det putre litt. Ha så i krydderet og tomatpureen samt 0,5 del vann. La det koke opp og putre men potetene stekes ferdig og aiolien lages. Sausen kan blendes, men jeg liker den grove teksturen.

For aiolien finhakkes hvitløken og blandes med dijonsennep og eggeplommer i en bolle. Pisk til eggeplommene blir lysere i fargen og tykner litt. Tilsett ett par dråper olje mens det fremdeles vispes, og fortsett med å tilsette oljen i en tynn stråle. Ha tilslutt i saften av 1/2 sitron og smak til med salt og pepper. Tilsett litt vann eller melk om du syns aiolien er litt tykk.

Vend potetene i sausen, dryss over hakket bladpersille og server med aiolien.

 

RICOTTAGNOCCHI

Kosemat! Virkelig kosemat. Noe vi trenger nå. Vi er ikke langt unna å legge januar 2021 bak oss, og godt er det. Vi gjør den beste innsatsen vi kan, og det å kunne se frem mot lysere tider og kanskje en ende på det værste rundt korona, hjelper på å klare en uke til, en dag til.

Det å kunne sitte i Bordfolkbutikken og se gatene tomme for mennesker og biler gjør litt vondt, men takket være de av dere som kan komme innom og finner litt småsaker, så klarer vi oss. Vi er i en veldig sårbar periode, men dette var vi forberedt på. Det ble litt strengere tiltak og mindre trafikk enn forventet men isen i magen er ikke smeltet enda.

Tilbake til maten, for det er det viktigste, og de fleste av oss er uansett lei de repetative nyhetene om pandemien… Det er på en måte en juksegnocchi oppskrift, for her er potetene eliminert vekk og man sparer derfor masse til. Har man ikke fersk salvie, noe som er litt vanskelig å få tak i, bruk tørket, da kan den has i etter gnocchien er i panna. Unn deg en god parmesan å riv over.

2 bokser Ricotta (500g)

2 egg

60-100g parmesan

ca 140 g hvetemel

fersk/tørket salvie

smør

olje

salt og pepper

Visp eggene lett sammen, tilsett ricotta og revet parmesan, med litt salt og pepper. Bland godt sammen før melet tilsettes litt og litt. Bruk mer mel enn oppgitt om deigen blir veldig klissete, det kommer litt an på hvor store eggene er. Deigen skal være noe lett men ikke vanskelig å jobbe med. Jo mer man blander jo mindre luftig blir den så jobb lett og raskt. Form til små baller/puter og legg til side på en lett melet fjøl eller stort fat.

Sett en romslig kjele med saltet vann til koking mens du smelter ca 1-2 ss smør og en liten klunk olje i en stekepanne. Stek salviebladene raskt og legg de på tørkepapir.

Når vannet koker, kokes gnocchi i 3-4 omganger, ikke ha i alle på en gang. Når de flyter til overflaten er de klare til å flyttes over i stekepanna, pass på å ikke ha med for mye av vannet, det vil bare sprute utover. Stekes til de har en fin skorpe på alle sider og server med smøret som er igjen i panna pluss salvien og parmesan. Kan godt kverne over litt salt og pepper ved behov, smak til først.

 

LØKSUPPE

Ofte blir det liggende igjen litt løk i skuffa og da kan man kose seg med en god løksuppe. Det er ganske enkelt, alt er sikkert allerede i skuffene dine.

Vinteren er her for fullt med snø og minusgrader, helt til i dag, da endret alt seg og vi har plussgrader igjen, rart i januar men vi er vel ikke så overrasket over at ting er annerledes for tiden. Vi har vært gjennom snart ett år med korona, opplevd storming av kongressen i USA og en presidentsinnsettelse uten den avtroppende tilstede, så litt plussgrader i januar spiller liten rolle. Det går mot lysere tider og snart er januar over, det er alltid en lettelse… Bruk tiden på å gjøre annerledes ting, nå som mye er stengt ned er den en fare for at hverdagene blir like. Hvorfor ikke ta en lørdagskveld på en onsdag en gang i blant?

4 løk

3 hvitløksbåter

1 ss sukker

1,5 l vann

1-3 kjøttbuljongterninger

2 laubærblad

salt og pepper

4-6 skiver brød

60-80g gruyer eller hvitost

Skjær løk og hvitløk i tynne skiver, anbefaler mandolin eller foodprosessor. Her blir det endel tårer. Stek løken i ca 1 ss smør og en liten klunk olje, tilsett også sukkeret og la det stekes på middels pluss varme i ca 15-20. Løken skal karamelliseres litt. Skyv løken litt til side og tilsett hvitløken, la den få surre i ett par minutter før væske og buljongterninger tilsettes. Hvor mange avhenger av hvilken type man har, noen skal blandes i 0,5 dl vann, andre i 1 l vann. Ha i laurbærblad og la det koke i ca 20 min. Smak til med salt og pepper.

Mens suppa koker, skru ovnen på 200 grader. Riv ost og legg brødskivene på en bakeplate med papir og legg over osten. Vær raus!