JAPANSK MILK BREAD

Det perfekte sandwichbrødet! Det minner om brioche. Hemmeligheten her er jevningen som hele prosessen starter med. Det er veldig enkelt og ukomplisert, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid. Selve jobben er rask og grei. Om du lager flere brød, anbefaler jeg å skjære de i skiver før de fryses, så kan man ta opp det man trenger til en sandwich eller to, OK tre. Sjekk ut fruit sando på nett, for søte japanske fruktsamdwich oppskrifter. Også perfekt til katsu sando. Se her for mer info.

20 g mel

1 dl h-melk

1 dl h-melk

2 ss sukker

320 g mel

6 g tørrgjær

1/2 ts salt

50 g smør

1 egg

Bland mel og melk i en kasserolle og varm opp under konstant omrøring til det blir som en tykk hvit saus. Sett til side og la det avkjøles noen minutter.

Tilsett melk, egg og sukker i kjelen, varm opp til ca 41 grader. Bland mel, gjær og salt i en kjøkkenmaskin og hell væsken over. Kjør på lav hastighet i ca 15 min, tilsett så romtemp smør. Kjør maskinen videre i ca 20 min, til deigen er smidig og elastisk.

Dekk bollen med plast og la deigen heve ca 1 time på et lunt og trekkfritt sted. Jeg bruker som alltid stekeovnen med lyset på.

Etter endt hevetid har man to muligheter. Man kan lage ett helt brød, eller dele deigen i 6 emner, og trille de til boller. Ved bollefremgansgmåten får man muligheten til å rive fra hverandre, ved et helt brød er det enklere å skjære skiver. Uansett hvilken fremgangsmåte som velges, legges brødet/bollene i en smurt brødform og settes til heving 1 time.

Varm opp ovnen til 190grader og pisk sammen ett egg med 1-2 ss vann. Pensle brødet og sett det i ovnen. Varmen skrus så ned til 175 og brødet stekes i ca 20-25 min. Følg med på slutten.

Avkjøles på rist.

 

BLOMKÅLSUPPE

Noe av det best som finnes når man er syk er suppe, det er det ingen tvil om. Vi ser det på film og vi leser om det, det er et absolutt faktum. Det å lage suppe fra bunn er en koselig syssel og det blir så mye renere smak, så mye lettere for kroppen på en måte. Hos oss er det blomkålsuppe som er favoritten. I kombinasjon med bacon og en god olivenolje er det nesten litt umamismak å detekte.

2 blomkål

5 dl vann

5 dl h-melk

1 dl matfløte

1 sjalottløk

2 stk kyllingbuljong

4-6 strimler bacon

Kutt løk og del blomkålene i små buketter. Smelt litt smør i en kjele og fres løken i ca 2-3 min. Tilsett så blomkål, buljongterninger, vann og melk. La det småkoke i ca 20 min.

Stek bacon sprøtt og legg det på tørkepapir før det kuttes i mindre biter.

Ta ut noen blomkålbuketter som ikke skal kjøres i blenderen, det er godt med litt å bite i. Bruk stavmikser eller blender og kjør suppa jevn, smak til med salt og pepper, hell gjerne tilbake i kjelen for å holde det varmt til servering. Legg også blomkålbukettene tilbake i kjelen.

Ved servering drysses det over sprøtt bacon, og ringles over litt god olivenolje.

 

BROWNIE COOKIES MED VALNØTTER

2022 første oppskrift fra Bordfolk. I år starter vi ikke med en sunn start, vi starter med noe som er så godt, så fyldig, så herlig. Denne oppskriften kan lagres, for den kommer du til å lage mange ganger!

200 g kokesjokolade

50 g smør

2 egg

135 g sukker

90 g hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

0,5 ts bakepulver

100 g valnøtter

maldonsalt

Sett smøret på smelting og grovhakk sjokoladen, når smøret er smeltet, trekk kjelen av plata og tilsett sjokoladen. La den smelte mens valnøtter grovhakkes.

Visp egg og sukker luftig, ha så i sjokoladeblandingen og la det komme godt sammen. Tilsett mel, bakepulver, vanilje og valnøtter og bland med en slikkepott til alt melet er godt inn i røra.

Settes til avkjøling i ca 30 min.

Sett ovnen på 175grader, kle to bakeplate med papir. Bruk to skjeer og fordel cookies på bakeplatene, husk de smelter ned så la det være rom mellom hver cookie.

Stek ett brett i gangen, i ca 15 min. Dryss over med maldonsalt mens de er varme.