JORDSKOKKCHIPS

Her en dag fant jeg de aller fineste jordskokkene i butikken. De er jo så fine, og jeg så med en gang hvor enkle de ville være å håndtere med mandolin, for å skjære tynne skiver av, til de beste hjemmelagede chips! Tidligere har jordskokkene jeg har funnet vært litt små og det er litt skummelt, det er noe med den mandolinen som er litt faretruende, best å holde fingrene på god avstand.

Dette er veldig enkelt å lage, og veldig godt å spise. De er mektigere enn vanlig potetgull, og føles mer dekadent synes jeg, så man trenger ikke de store mengdene. De er også gode å servere med en god biff eller å drysse på en god suppe.

Her trenger man egentlig en mandolin, med mindre man har de sykeste knifeskills og klarer å skjære de aller tynneste skiver av jordskokken.

Mengden av ingrediensene kommer an på hvor mye eller lite man vil lage, men når man først er i gang er det greit å bare lage opp. Mengden olje kommer også an på hva man bruker til å frittere i. Noen liker en dyp og stor gryte/kasserolle, mens andre kan frittere i en stekepanne med høye kanter, her må man prøve seg frem. Bruk gjerne en nøytral vegetabilsk olje, feks solsikke eller raps.

Skjær tynne skiver av jordskokkene, jeg pleier å vaske de godt og lar skallet være på. Legg de utover litt kjøkkenpapir så det trekkes ut fuktighet, det er greit før de skal opp i en gryte med varm olje. Varm opp oljen, jeg bruker en tresleiv for å sjekke varmen, sett den opp ned, altså med skaftet ned i oljen, bobler det rundt skaftet er oljen klar og man kan senke varmen ett hakk. Husk at oljen blir kaldere når man har tilsetter det som skal fritteres, så ikke la den bli for kald. Legg i noen skiver i gangen og stek de til de blir gylne. Fjernes med hullsleiv, legges over på kjøkkenpapir og drysses med havsalt.



500 g jordskokk

5-10 dl olje

maldonsalt