ISPARFAIT MED DAIM

Det er mye enklere å lage en isparfait enn iskrem. På fransk betyr faktisk parfait perfekt, noe som sier noe om hvor godt dette er! Denne oppskriften er fra en iskakeoppskrift av Lise Finkenhagen, men jeg har tatt bort noe og sitter igjen med den nydeligste og deiligste is som er perfekt på varme dager, men også sammen søt granola eller lune vafler, eller med bare litt karamellsaus på toppen. Man kan tilsette hva man vil her, ferske bær, rista nøtter, sjokolade eller bare ren vanilje, jeg holder meg til Daim i denne omgangen.

Eggehvitene som blir til overs kan brukes til å lage marengs/pikekyss, eller en mandelbunn man kan fryse og bruke senere, en trollkrem eller en eggehviteomelett.

Sukker og vann skal kokes opp og fosskoke i ca 5 min, mens eggeplommene piskes lyse i en kjøkkenmaskin, i minst 5-10 min . Hell den varme sukkerlaken over i bollen med eggeplommene, uten å treffe vispen, med maskina på medium hastighet. Når all lake er over i bollen kan hastigheten økes til max og blandingen skal vispes til den når romtemperatur, kjenn utenpå bollen så merkes det når tempen senkes.

Pisk fløte til krem, hakk daimsjokolade, legg av litt sjokolade til pynt, og vend alt pluss maldonsalt forsiktig i eggedosisen. Hell over i to store brødformer dekket med bakepapir, klipp gjerne til så man ikke får klumpete hjørner. Dryss på resten av den hakkede sjokoladen, dekk med plast og legg i fryseren i minimum 6 timer. Serveres med ekstra hakket sjokolade og karamellsaus.

Parfait smelter raskere enn vanlig iskrem, og den er enklere å få ut av formen.

8 eggeplommer

100 g sukker

50 g brunsukker

2 dl vann

5 dl fløte

200 g daim

1 ts maldonsalt