APPELSIN OG HAVREGRYNSCOOKIES

En spennende cookie som ikke er for søt men full av smak fra appelsin og nøtter. Passer veldig godt på farten, på tur eller til frokost faktisk. Å kandisere appelsinskall er en enkel sak, og noe som kan brukes til å lage god konfekt til jul! Cookiene holder seg gode og saftige noen dager siden det er appelsinjuice i de, men normalt spises de opp før den tid! Om man ikke har tid til å kandisere appelsinskall kan det byttes ut med f eks tørket aprikos eller tranebær. Hasselnøttene trenger heller ikke ristes først, men de får en dypere mer spennende aroma og smak om man tar seg tid til dette steget. Har man kids som er skeptiske til havregryna kan de kvernes opp litt i en blender, da merkes de ikke så godt.

saften fra 1/2 appelsin

skall fra 2 appelsiner

60 g rosiner

70 g hasselnøtter

120 g usaltet smør

1 egg

125 g brunsukker

120 g havregryn

120 g hvetemel

3 g natron

3 g malt kanel

2 g maldonsalt

5 g vaniljesukker

Start med å kandisere appelsinskall. Del en av appelsinene i to og klem ut saften fra den ene halvparten, sett til side. Skrell resten og skjær opp skallet i små terninger, avhengig av hvor store biter man vil ha. Legg bitene i en stor panne og dekk med kaldt vann, kok opp og la det koke i 5 min, hell av vannet og gjenta prosessen tilsammen tre ganger. Bland sammen 3 dl vann og 150 g sukker i en kjele, la det koke opp og småboble i ca 7 min før skallbitene tilsettes. La det stå og småkoke i en times tid. Ikke rør i blandingen, da kan sukkeret krystallisere seg, rist forsiktig på kjelen slik at alle bitene blir dekket av sirup. Hell av sirupen og la bitene ligge og lufttørke på rist mens deigen lages.

Sett ovnen på 190 grader varmluft, legg hasselnøttene i en form eller på en liten bakeplate og rist de i ovnen i 8 min. La de avkjøles før de legges i et stykke tørkerullpapir for å skrubbe bort skallet.

Grovhakk hasselnøttene, noen ganger knuser jeg de i en morter, og bland de sammen med appelsinskall, havregryn og rosiner. Visp smør og brunsukker luftig før egget tilsettes. Ha så i siktet mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker og jobb det sammen til en deig. Tilsett så nøtteblandingen og saften fra den halve appelsinen og bland godt. . Del deigen i ca 18-20 biter, fordel de på to bakeplater dekket med bakeark og klapp de litt flate, pass på at de har litt rom mellom seg. Stekes midt i ovnen i 10 min og avkjøles på rist.