POTETPIZZA

Om jeg elsker karbohydrater? Ja, uten tvil. Min beste venn og værste fiende. I min familie har vi en lang tradisjon med spaghettipizza, ja kokt spaghetti på en deilig 80-tallsbunn med kjøttdeig og tomatsaus, og masse ost på toppen, et dryss av salt og pepper før servering… Men, her en ny variant med karboparty!

225g mel

1 ts tørrgjær

1,5 dl vann

2 ss olivenolje

klype salt

200g småpoteter

250g mascarpone

60g parmesan

håndfull ferske salvieblader

2-3ss olivenolje

Bland mel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og olivenolje, elt godt, ca 5 min. Sett til heving i 90 minutter. Gjerne inni stekovnen med lyset på.

Bruk en mandolin for å få tynne og jevne skiver av potet. Ha de i en bolle og bland de godt med ca 1 ss olivenolje, salt og pepper.

I en annen bolle blandes mascarpone, revet parmesan, ca halvparten av salviebladene, ca 1 ss olje og pepper.

Kjevle ut deigen, fordel over mascarpnefyllet, legg så utover potetene, ringle over litt olje og stek i 12-15 min.

Legg over de siste salviebladene og dryss med litt maldonsalt før servering.

 

STEKTE EGG I FLØTE

Det er februar, vinter med små glimt av vår. Dagene blir lengre og sola varmer faktisk, men vi er allikevel midt oppi vinteren så mat som varmer er alltid en god ide. Dette er en rask frokost, fungerer også som lunsj, og er helt fantastisk. Chilliolje, egg og brød, en kombo de fleste liker!

4-5 egg

1 løk

2 dl matfløte

1-2 ts chiliolje

fersk gressløk

noen skiver godt brød

Hakk løk og knekk alle eggene i en bolle. Prøv å hold eggeplommene intakte. Smelt litt smør/olje i en stekepanne du har lokk til (eller bruk en tallerken som lokk) Stek løken gylden, ha i fløten og la fløten koke litt i ca ett min så den tykner litt. Skru ned varmen til medium og tilsett alle eggene. Ha på lokket og la det småputre i 3-5 min.

Dryss over salt, pepper og finhakket gressløk.

 

TONNATO

Noe av det beste jeg vet er småmat, tilbehør og kosemat. Og brød! Dette tilbehøret er noe av det beste jeg vet.

2 eggeplommer

120g tunfisk i olje

2 ss kapers

3 ss sitronjuice

2 ansjosfileter

1 hvitløksfedd

liten neve fersk persille

2 dl olivenolje

Pepper

2-3 ss vann ved behov

Ha eggeplommer, tunfisk, kapers, sitronjuice, ansjosfileter, hvitløk og persille i en blender. Kjør i 30-45 sek til alt er godt blandet. Bruk gjerne en slikkepott for å skrape ned på sidene innimellom slik at alt bli godt inkorporert. Tilsett oljen i en tynn stråle mens blenderen går for å skape en god emulsjon. Om det blir for tykt, tilsett ett par spiseskjeer vann. Kvern i pepper.

 

HET OG KREMET KYLLINGSUPPE

Denne suppa blir jeg hektet på, og kan spise den flere ganger i uka når jeg først er i gang. Det milde og det sterke i en deilig blanding. Kan lages med og uten kylling, men det er absolutt best med, det blir et helt annet måltid med syns jeg. Aller best om den nytes med et godt stykke brød for eksempel dette.

Det magiske skjer når creme fraiche blir tilsatt mot slutten, denne er virkelig god! Lages på ca 20-30 min, så perfekt i hverdagen.

2 stk kyllingfileter

1 purreløk

5 gulrøtter

3 ts rød currypaste

hønsebuljong til 1l væske

3 dl creme fraiche

sesamolje (kan sløyfes)

Gjør klar alle grønnsakene, alt kuttes grovt.

Kutt kyllingfiletene i biter og stek de en romslig kasserolle med litt smør og olje, på høy temperatur så de får en fin stekeskorpe. Tilsett litt salt og pepper.

Ha så i grønnsakene og fres sammen i ett par minutter, tilsett currypaste og bland godt. Hell over hønsebuljong (eller vann og buljongterninger) og kok opp. La det småkoke i ca 7-8 min. Skru av varmen på plata men hold kasserollen der, for ettervarmen sin del. Rør inn creme fraiche og server med noen dråper sesamolje.