HVITLØKSBRØD MED TOMATSAUS - JULESPESIAL
Normalt bruker vi å lage dette i en sirkel, men jeg ble, som alle kvinner og spesielt de som har passert 40, inspirert av Pinterest og ville presentere oppskriften i form av et juletre, siden vi i dag er to dager unna julaften. Snøen faller lett ned etter en periode med regn, perfekt i tid til jul.
Til denne oppskriften kan du putte i det du liker, man kan ha skinke, kjøtt, alt mulig slags krydder og masse ost, fantasien setter grensene. Perfekt å ha med på et spleiselag, trenger ikke spises varm.
Forvarm ovnen til 200 grader, kutt toppen av hvitløkshodet slik at feddene er godt synlige. Ha over litt olje, salt og pepper, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 50min. La den avkjøles litt før feddene tas ut, og legges tilside for avkjøling.
For deigen blandes mel, gjær og salt i en bakebolle. Melka varmes opp til mellom 38-41 grader, og helles i melblandingen med romtempererte egg, to spiseskjeer romtemp smør og honningen. Bland i ca 5 min, tilsett mer mel om blandingen blir løs, deigen skal være fast og smidig. Dekk til deigen og la den stå til heving 30-60 min.
Hvitløken knuses med en gaffel og blandes med 100 g smør, salvie, chiliflakes, litt salt og pepper og settes til side mens deigen hever.
Del deigen i to og kjevle ut to trekanter som får plass på et stekebrett med bakepapir. De trenger ikke være perfekte i første omgang. Legg så den ene trekanten på brettet og smør utover 2/3 av hvitløkssmøret. Legg den andre over og skjær en fin trekant med en kniv eller en skarp deigskrape. Avskjæret kan brukes til små hvitløkssnurrer. Bre utover resten av hvitløkssmøret og skjær innsnitt i treet, strekk hver “gren” og snurr.
Dryss over halvparten av parmesan og stek i ovnen, 200 grader i ca 25 min, til du ser en gyllen fin farge.
Til sausen har jeg tatt utganspunktet i denne, men halvert oppskriften og lagt til 2 gode ss tomatpure.
Server med resten av parmesanosten og litt fersk basilikum.