HVITLØKSBRØD MED TOMATSAUS - JULESPESIAL

Normalt bruker vi å lage dette i en sirkel, men jeg ble, som alle kvinner og spesielt de som har passert 40, inspirert av Pinterest og ville presentere oppskriften i form av et juletre, siden vi i dag er to dager unna julaften. Snøen faller lett ned etter en periode med regn, perfekt i tid til jul.

Til denne oppskriften kan du putte i det du liker, man kan ha skinke, kjøtt, alt mulig slags krydder og masse ost, fantasien setter grensene. Perfekt å ha med på et spleiselag, trenger ikke spises varm.

1 hel hvitløk
550 g hvetemel
2 ts tørrgjør
1/2 ts salt
185 g hel melk
1 ss honning
2 egg
100 g + 2 ss smør
50 g parmesan
1 ss tørket salvie
1/2 ss chiliflakes
 

Forvarm ovnen til 200 grader, kutt toppen av hvitløkshodet slik at feddene er godt synlige. Ha over litt olje, salt og pepper, pakk inn i aluminiumsfolie og bak i ovnen i ca 50min. La den avkjøles litt før feddene tas ut, og legges tilside for avkjøling.

For deigen blandes mel, gjær og salt i en bakebolle. Melka varmes opp til mellom 38-41 grader, og helles i melblandingen med romtempererte egg, to spiseskjeer romtemp smør og honningen. Bland i ca 5 min, tilsett mer mel om blandingen blir løs, deigen skal være fast og smidig. Dekk til deigen og la den stå til heving 30-60 min.

Hvitløken knuses med en gaffel og blandes med 100 g smør, salvie, chiliflakes, litt salt og pepper og settes til side mens deigen hever.

Del deigen i to og kjevle ut to trekanter som får plass på et stekebrett med bakepapir. De trenger ikke være perfekte i første omgang. Legg så den ene trekanten på brettet og smør utover 2/3 av hvitløkssmøret. Legg den andre over og skjær en fin trekant med en kniv eller en skarp deigskrape. Avskjæret kan brukes til små hvitløkssnurrer. Bre utover resten av hvitløkssmøret og skjær innsnitt i treet, strekk hver “gren” og snurr. 

Dryss over halvparten av parmesan og stek i ovnen, 200 grader i ca 25 min, til du ser en gyllen fin farge.

Til sausen har jeg tatt utganspunktet i denne, men halvert oppskriften og lagt til 2 gode ss tomatpure.

Server med resten av parmesanosten og litt fersk basilikum.

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres